Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Halála óta több mint 1milliárd dollárt keresett

 

A hatalmas összeg (amely forintban 225 milliárdhoz közelít) a Billboard számításai szerint az alábbiakból állt össze:

Lemezeladások: 429 millió dollár

Halála óta 9 millió Michael Jackson-lemezt vásároltak csak az Egyesült Államokban, és még a Jacksons-albumokból is elment 800 ezer. A világ többi országában eladtak még vagy 24 millió lemezt, és 11,62 dolláros átlagárral számolva ez 383 millió dollár bevételt jelent. A legális letöltésekből összesen 38 és félmillió dollár folyt be, míg a csengőhangokból 5 milliós jövedelmet becsült a Billboard, míg a különböző streames szolgáltatások még kétmillió dollárt hoztak a konyhára.

Filmes, tévés jogok: 392 millió dollár

A This Is It című, Michael Jackson halála előtt tervezett visszatérő koncertjének előkészületeit megfilmesítő film Amerikában 72 millió, a világ többi országában 188 millió dollárt hozott (ebből csak 56 millert Japánban). A This Is It dvd-ből a kölcsönzési díjakkal együtt összesen 68 millió dollár folyt be, míg a japán dvd eladásokból 18 millió, a Blu-ray példányokból még 7 millió folyt be. (Az nem derül ki a cikkből, hogy a világ többi országának eladási adatai hol vannak.) A This Is It exkluzív tévés sugárzását a becslések szerint 15 millió dollárért értékesítették, és a további licenszszerződések (például légitársaságok, szállodaláncok, luxushajók stb.) még 24 millió dollár plusz bevételt jelenthetnek.

Zeneműkiadói jogok: 130 millió dollár

Az elmúlt egy évben Michael Jackson Mijac nevű kiadója (ami a Warner kezelésében van) mintegy 50 millió dollárt hozott, míg a Sony/ATV kiadóban Jackónak 50 százalékos tulajdonrésze volt, és ez az örökösöknek évi 80 millió dollárt jelent.

Turnézás: 35 millió dollár

Annak ellenére, hogy a londoni O2 arénába tervezett 50 This Is It koncertből egyet sem tudott megtartani, a turné jól jövedelmezett: sokan nem váltották vissza a jegyüket, hanem megtartották emlékbe, ezzel összesen 6,5 millió dollár jövedelemhez juttatva a koncertszervezőt, míg a This Is It merchandising is hozott 5 milliót. Japánban egy Michael Jackson-emléktárgy kiállítás újabb 3 és félmillió dollárt jövedelmezett, és a Billboard további licenszszerződésekről is tud (10 millió dollár), illetve merch-szerződésről (újabb 10 millió).

Lemezszerződés: 31 millió dollár

Márciusban a Sony tíz lemezre szóló szerződést kötött a Jackson-hagyaték kezelőjével, melyek 2017-ig jelennek majd meg, és lesz köztük eddig kiadatlan dalokat tartalmazó lemez, illetve újrakiadás is. Ebből eddig a Billboard szerint 31 millió dollár folyt be.